Home  

   Cording

Cording

Wat is cording?

Axillary Web Syndrome (AWS)

AWS, het Axillary Web Syndrome, is de aandoening waarbij vanuit de oksel ‘koorden’ of touwen lijken te lopen langs de binnenzijde van de bovenarm naar de elleboog. Soms loopt een dergelijk koord ook langs de romp. Deze koorden veroorzaken pijn, zelfs tot in de hele arm en ze belemmeren het strekken of heffen van de arm.

Welke klachten heb je?

Je kunt de koorden zien als je arm zijwaarts gestrekt is, vaak voel je ze ook. Pijnlijke koorden beperken het bewegen bij het naar voren en omhoog reiken. Ook de bovenarm en elleboog worden beperkt, bijvoorbeeld tijdens activiteiten als koken, schoonmaken, oefenen, reiken en aankleden. De bewegingen zijn moeilijk, onmogelijk of pijnlijk. AWS bestaat waarschijnlijk  uit verharde en verdikte lymfvaten die met lymfe zijn gevuld. Deze lymfevloeistof kan niet langs de normale weg worden afgevoerd uit de arm doordat de lymfeklieren zijn verwijderd. AWS kan ook bestaan uit kleine vaatjes in de huid die verdikt en verhard zijn. In sommige gevallen veroorzaakt de verdikte lymfatische vloeistof ontstekingen van deze verharde vaten (lymfetrombose) en laat deze aan de vettige stoffen in de arm vastkleven. Dit veroorzaakt de pijn bij het bewegen of strekken van de arm.

Behandeling

Fysiotherapie kan het proces van AWS kan verkorten. Behandeling kan zorgen voor minder pijn en een versneld herstel van het weefsel. Een therapeut kan kiezen voor de onderstaande behandelingen:

  • De behandeling met lymfedrainage-technieken en bewegingsoefeningen
  • De arm wordt heel voorzichtige met buig- of strektechnieken bewogen
  • Een behandeling op de pijnlijke plek met manuele lymfedrainage technieken van duim en de gehele hand langs het hele koord
Meer informatie

Bronnen:

Jodi Winicour PT, CMT, CLT-LANA Longmont, Colorado USA
Volledige vertaling verschenen in Lymfologica 11, sept. 2011

Cording