Home  

   Nieuws

Nieuws

Op deze nieuwspagina lees je over de activiteiten van NLNet. Over de bijeenkomsten die NLNet organiseert, onderzoek en natuurlijk nieuws over lymfoedeem en lipoedeem.

Coronavaccinatie dit najaar

25 september 2023

Dit najaar krijgen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona en zorgmedewerkers een gratis coronaprik aangeboden. 60-plussers krijgen binnenkort een brief met een uitnodiging. Mensen onder de 60 jaar die bijvoorbeeld jaarlijks de griepprik krijgen of op om een andere reden meer risico lopen kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken. Wil je meer weten? Kijk dan ook op mijnvraagovercorona.nl.

Wie kan de prik halen?

Mensen van 60 jaar en ouder
Uitnodigingsbrief van het RIVM (vanaf 19 september) voor het halen van de coronaprik. Afspraken maken en wijzigen kan via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070.

Mensen vanaf 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks de uitnodiging krijgen voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening)
Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070. Dat kan vanaf half oktober.

Volwassenen en kinderen uit medische hoog risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis)
Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070. Dat kan vanaf half oktober.

In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten deze doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid of op advies van een behandelend arts
Geen uitnodigingsbrief. Zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of telefonisch via het telefoonnummer 0800 7070. Dat kan vanaf half oktober.

Vacature secretaris

25 september 2023

De secretaris van NLNet is het middelpunt van het bestuur. Je denkt mee, werkt mee en organiseert samen met het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties veel bestuurszaken. Bijvoorbeeld de vergaderingen of andere bijeenkomsten. Je hebt contact met vrijwilligers, collega’s in het bestuur en organisaties die betrokken zijn bij NLNet. En natuurlijk ben je één van de ambassadeurs voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem.

Vanwege het aftreden van de huidige secretaris zoeken we per 1 januari 2024 een nieuwe secretaris.

Wat ga je doen?

Je organiseert het werk van het bestuur, bent bij de vergaderingen en bereidt ze voor. In je werk stuur je FBPN aan en ondersteun je FBPN als het gaat om uitvoerende taken.

  • Je neemt deel aan bestuursvergadering en zorgt voor de voorbereiding.
  • Je denkt actief mee over het beleid van de stichting.
  • Je verzorgt de officiële stukken van bijvoorbeeld het bestuur en de raad van advies.
  • Je werkt mee aan het organiseren van bijeenkomsten.
  • Je bent verantwoordelijk voor het secretariaat van NLNet.
  • Je bent ervoor verantwoordelijk dat de organisatie voldoet aan de wettelijke vereisten, zoals het indienen van het jaarverslag en het bijhouden van een correcte administratie.

Het bestuur
Het bestuur van NLNet bestaat nu uit acht leden. Elk bestuurslid heeft een eigen portefeuille of aandachtsgebied. Als secretaris ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bestuur en daarmee de stichting NLNet.

Het bestuur wordt ondersteund door het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN). Meer informatie over de organisatie van NLNet vind je hier: https://lymfoedeem.nl/organisatie/.

NLNet is er voor jou

NLNet is dé patiëntenvereniging voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem. Onze missie is eenvoudig en ambitieus: we zijn een onafhankelijk platform voor patiënten, patiëntenorganisaties, professionals en betrokkenen die te maken hebben met lymfoedeem en/of lipoedeem. Onze drie belangrijke pijlers zijn: informatievoorziening, belangenbehartiging en lotgenotencontact. NLNet deelt kennis, landelijke en internationale richtlijnen en ervaring over lip- en lymfoedeem. We vestigen de aandacht op de aandoeningen en werken steeds aan het verbeteren van de belangen van patiënten en de kwaliteit van zorg. We werken structureel aan de belangen van mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem.

Uniek aan onze organisatie is dat we een echt netwerk zijn waarin patiënten, zorgverleners en industrie vertegenwoordigd zijn. De stichting heeft ruim 1.700 donateurs.

Wat breng je mee?

  • Aantoonbare affiniteit met mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem, bijvoorbeeld als patiënt, zorgverlener of ervaringsdeskundige (iemand met lymfoedeem en/of lipoedeem in de nabije omgeving).
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal
  • Ervaring in het (zelfstandig) organiseren van een secretariaat.
  • Je bent open, toegankelijk en neemt initiatief.
  • Het vermogen om succesvol te verbinden en netwerken.
  • Hbo werk- en denkniveau.

Wat biedt NLNet jou?

Een kans om samen met een bevlogen groep mensen echt iets te betekenen voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem en hun naasten. NLNet is een organisatie met uitdagende projecten en een groot netwerk. De functie is onbezoldigd, want de stichting wordt bestuurd door vrijwilligers. Uiteraard worden onkosten vergoed. En verder is dit:

  • Een kans om de organisatie mede vorm te geven.
  • Een uitdagende én inspirerende omgeving en netwerk.
  • De mogelijkheid om trainingen en cursussen te volgen.

Kortom: samen met jou brengen we NLNet een stap verder.

De procedure

Graag ontvangen we jouw cv en een motivatie uiterlijk op 1 november 2023, via info@lymfoedeem.nl. Op basis van jouw motivatie en cv nodigen we je vervolgens uit voor een kennismakingsgesprek met de bestuursleden. We kijken uit naar je reactie!

Ben je enthousiast, maar wil je eerst meer weten? Stel ons je vragen. Dat kan via de mail: secretaris@lymfoedeem.nl. Download het profiel hier.

Jongerendag

29 augustus 2023

Let’s get together tijdens onze gezellige jongerendag. Speciaal voor jongeren tussen de 14 en 25 jaar

Tijdens de eerste jongerendag van NLNet willen wij, van het jongerenplatform, graag kennismaken met andere jongeren. Om ervaring te delen, maar ook om gewoon eens met elkaar op pad te gaan.  En dat doen we natuurlijk op een gezellige manier. Met een leuke activiteit, een escaperoom. Na de escaperoom lunchen we en je kunt daarna nog een drankje doen. We organiseren de dag in Utrecht, speciaal voor jongeren tussen de 14 en 25 jaar. Kom je ook?

Het programma

11.00 uur. We beginnen met een spel: de escaperoom.
De escaperoom is in de buurt van het Centraal Station van Utrecht. Kom je met het openbaar vervoer? Dan verzamelen we om 10.00 uur op het station en lopen we gezamenlijk naar de Croeselaan in Utrecht. Kom je met de auto? Dan zien we je op de locatie zelf.

Vanaf 12.00 uur: lunch
Na het actieve deel van de dag is het natuurlijk tijd om te lunchen en ook dat doen we in het centrum van Utrecht. En daarna is er voor wie er zin in heeft een borrel.

We spreken je heel graag op zaterdag 28 oktober! Marjon, Nikita, Rochelle, Tess en Yasunary.

Meer informatie

Wil je meer weten over de indeling en locaties van de dag, bijvoorbeeld als ouder van een deelnemer? We informeren je na de inschrijving precies over de locaties. En we zijn goed telefonisch bereikbaar. Jonge deelnemers halen we op en brengen we richting het openbaar vervoer. Heb je een vraag aan ons? jongeren@lymfoedeem.nl.

Over de kosten

De jongerendag is gratis voor donateurs van NLNet. Ben je jonger dan 18 en zijn je ouders donateur? Dan is het ook gratis. Ben je geen donateur? Dan betaal je € 40 euro. Dat is hetzelfde bedrag als het donateurschap en je wordt meteen donateur voor dit jaar, inclusief het blad Lymfologica en andere gratis bijeenkomsten van NLNet.

Meld je aan als donateur van NLNet

Dat kan via deze link.

 

Vrijwilliger webcare NLNet

27 juli 2023

Werk mee aan de sociale media van NLNet! NLNet is heel actief op sociale media, met een Facebook-account (bijna 4.000 volgers), op Instagram (1.500 volgers) en LinkedIn (bijna 600 volgers). Daarnaast hebben we een  forum op Facebook. We plaatsen nu al veel berichten, maar besteden ook graag meer tijd aan de mensen die ons volgen, mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem, zorgverleners en mensen die te maken hebben met de aandoeningen.

Wat ga je doen?

Als vrijwilliger webcare werk je samen in een team. Met dat team:

  • Maak je een rooster. Maximaal 1 of 2 dagen zorg je voor de webcare van vooral Facebook en Instagram. Je bent natuurlijk niet de hele dag online, maar houdt de kanalen wel in de gaten.
  • Behandel je posts. Deze berichten gaan over bijvoorbeeld de aandoeningen, hulpmiddelen, het leven thuis met een aandoening of de activiteiten van NLNet. We hebben spelregels die je helpen bij het beantwoorden van vragen.
  • Voor moeilijke vragen zijn er bovendien hulplijnen. Je verwijst dan door naar ons vragen-mailadres. En we helpen elkaar.
  • Maak je samen met het team tekst en beeld voor posts. En werk je mee aan de contentkalender.

NLNet is er voor jou

NLNet is dé patiëntenvereniging voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem. We zijn een onafhankelijk platform voor patiënten, patiëntenorganisaties, professionals en betrokkenen die te maken hebben met lymfoedeem en/of lipoedeem. NLNet deelt kennis, landelijke en internationale richtlijnen en ervaring over lymfoedeem en/of lipoedeem. Wil je meer over ons weten? Kijk dan op onze website www.lymfoedeem.nl.

Wat breng je mee?

  • Je vindt het leuk om mensen te helpen.
  • Je bent creatief: eigen ideeën over tekst of vormgeving zijn meer dan welkom!

Wat biedt NLNet jou?

Een afwisselende vrijwilligersfunctie met onkostenvergoeding. En een kans om communicatie-ervaring op te doen. Wil je meer weten? Vraag een van ons meer over de sociale media van NLNet, via vrijwilligerscoordinator@NLNet.nl. En download het profiel van de functie. We kijken uit naar je reactie!

Voorzitter dagelijks bestuur NLNet

27 juli 2023

Als enthousiasteling én bestuurder met ervaring geef je leiding aan de dynamische en geëngageerde vrijwilligersorganisatie NLNet. NLNet is er voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem. Jij bent er voor NLNet. Vanwege het aftreden van Joeri Gilissen zoeken we per 1 november 2023 een nieuwe voorzitter.

Wat ga je doen?

Je houdt je in deze functie onder andere bezig met:

  • Het vaststellen, richting geven en uitvoeren van de doelen, missie en visie van NLNet.
  • Versterken van de positie van NLNet als het gaat om de zorgwereld, op het gebied van belangenbehartiging en natuurlijk richting mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem.
  • Het vertegenwoordigen van NLNet tijdens bijvoorbeeld (internationale) congressen en seminars.
  • Aansturen en coördineren van het dagelijks bestuur.

Het bestuur
Het bestuur van NLNet bestaat nu uit acht leden. Elk bestuurslid heeft een eigen portefeuille of aandachtsgebied. Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bestuur en daarmee de stichting NLNet. Dit is het bestuur op dit moment:

  • Voorzitter dagelijks bestuur:  Joeri Gilissen
  • Penningmeester dagelijks bestuur: John Soedirman
  • Secretaris dagelijks bestuur: Anita Schimmel
  • Algemeen bestuurslid lipoedeem: Marije Strobos
  • Algemeen bestuurslid onderzoek: Wouter Hoelen
  • Algemeen bestuurslid hoofdredacteur Lymfologica: Suzanne van der Meij
  • Algemeen bestuurslid vrijwilligers: Betsie van Dort
  • Algemeen bestuurslid communicatie: Nanette van Beukering

Het bestuur wordt ondersteund door de Raad van Advies. Daarnaast is de Patiëntenraad het adviesorgaan en zijn de Supportgroepen in de regio actief. Het bestuur wordt ondersteund door het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN). Meer informatie over de organisatie van NLNet vind je hier: https://lymfoedeem.nl/organisatie/.

NLNet is er voor jou

NLNet is dé patiëntenvereniging voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem. Onze missie is eenvoudig en ambitieus: we zijn een onafhankelijk platform voor patiënten, patiëntenorganisaties, professionals en betrokkenen die te maken hebben met lymfoedeem en/of lipoedeem. Onze drie belangrijke pijlers zijn: informatievoorziening, belangenbehartiging en lotgenotencontact. NLNet deelt kennis, landelijke en internationale richtlijnen en ervaring over lip- en lymfoedeem. We vestigen de aandacht op de aandoeningen en werken steeds aan het verbeteren van de belangen van patiënten en de kwaliteit van zorg. We werken structureel aan de belangen van mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem. Uniek aan onze organisatie is dat we een echt netwerk zijn, waarin patiënten, zorgverleners en industrie vertegenwoordigd zijn. De stichting heeft ruim 1.700 donateurs en leden.

Onze missie en visie
Missie
De Stichting NLNet wil een onafhankelijk platform zijn om (wetenschappelijke) kennis, landelijke en internationale richtlijnen en ervaring ter beschikking te stellen aan hen die te maken hebben met lymfoedeem en/of lipoedeem. Zij richt zich zowel tot patiënten, patiëntenorganisaties als tot hulpverleners. Door aandacht te vestigen op deze aandoeningen kan de kwaliteit van de zorg voor deze groepen patiënten verbeteren en zal de toegang tot goede zorg gemakkelijker worden. Tevens doet zij aan belangenbehartiging.

Visie
NLNet stelt de patiënt centraal. Een respectvolle benadering is het uitgangspunt en de behoeften van de patiënt zijn daarbij richtinggevend. We kunnen natuurlijk nog veel meer vertellen over de organisatie en over lymfoedeem en lipoedeem. Die informatie staat op onze website: www.lymfoedeem.nl.

Wat breng je mee?

  • Aantoonbare affiniteit met mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem, bijvoorbeeld als patiënt, zorgverlener of ervaringsdeskundige (iemand met lymfoedeem en/of lipoedeem in de nabije omgeving).
  • Kennis en inzicht in de zorg en ontwikkelingen in de zorg: vanuit patiëntperspectief en de zorg zelf.
  • Je beschikt over ruime ervaring als manager, op strategisch niveau.
  • Je durft nieuwe stappen te zetten: geeft richting aan NLNet .
  • Het vermogen om succesvol te verbinden en netwerken.
  • Hbo+ werk- en denkniveau.

Wat biedt NLNet jou?

Een kans om samen met een bevlogen groep mensen echt iets te betekenen voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem en hun naasten. NLNet is een organisatie met uitdagende projecten en een groot netwerk. De functie is onbezoldigd, want de stichting wordt bestuurd door vrijwilligers. Uiteraard worden onkosten vergoed. En verder:

  • Een kans om de organisatie mede vorm te geven.
  • Een uitdagende én inspirerende omgeving en netwerk.
  • Trainingen en cursussen.

Kortom: samen met jou brengen we NLNet een stap verder.

Joeri Gilissen kijkt met plezier terug op zijn voorzitterschap

We hebben mooie en belangrijke stappen gemaakt. De organisatie staat sterker dan een paar jaar geleden. We werkten aan een nieuwe organisatiestructuur, communicatie en bovendien groeit de het aantal vrijwilligers en de betrokkenheid bij NLNet.

Het bestuur van NLNet is steeds in contact met mensen en organisaties binnen en buiten de stichting. Met verschillende partijen in de zorg werkten we samen in het Platform Compressiehulpmiddelenzorg. Het resultaat is de nieuwe Module Compressiehulpmiddelenzorg. Als voorzitter zit je sowieso aan tafel met verschillende partijen, zoals extern VWS, Nij Smellinghe en de patiëntenorganisaties. Intern spreek je bijvoorbeeld de Patiëntenraad, expertgroep Lipoedeem en  andere mensen die actief zijn voor NLNet. De stichting maakt bijna alles volledig met vrijwilligers, dat is uitdagend en heel mooi.

Elk bestuurslid heeft een eigen inbreng. Die variatie is goed. Het bestuur bestaat uit mensen met een relatie tot de doelgroep, zorgprofessionals, leveranciers en ervaringsdeskundigen. Naast de algemene ‘lopende’ zaken vinden we het belangrijk dat een bestuurslid doet waar hij of zij goed in is en affiniteit mee heeft. Gedeeltelijk vul je de functie zelf in. Zo kan een extra slag gemaakt worden. En als bestuur ben je samen verantwoordelijk voor het resultaat. In afstemming met én in het belang van mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem.

De groep mensen die leeft met lymfoedeem en/of lipoedeem is aanzienlijk. Voor hen kun je veel impact maken. Het is belangrijk in de toekomst een groter aantal mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem te bereiken. Ik kijk met veel plezier terug op het NLNet congres in oktober 2022. Daar kwamen de drie pijlers van NLNet terug: informatievoorziening, belangenbehartiging en lotgenotencontact.

Voor de toekomst is meer inzet op belangenbehartiging wenselijk. Binnen NLNet hebben we de organisatie en communicatie goed op poten gezet. NLNet is financieel gezond en heeft voldoende slagkracht. Het is nu belangrijk dat we de mensen voor wie dit doen verder bereiken. Met een nieuwe voorzitter, dat wel.’

De procedure

Graag ontvangen we jouw cv en een motivatie uiterlijk op zaterdag 30 september. Op basis van jouw motivatie en cv nodigen we je vervolgens uit voor een kennismakingsgesprek met bestuursleden. We kijken uit naar je reactie! Ben je enthousiast, maar wil je eerst meer weten? Stel je vragen of maak kennis met ons. Dat kan via de mail: secretaris@lymfoedeem.nl. Download de vacature via deze link.

Joyce Spencer organiseert een weekend weg

9 juni 2023

NLNet ondersteunt graag mooie initiatieven op het gebied van lip- en lymfoedeem. Lipoedeem patiënte Joyce Spencer organiseert in september een weekend voor lipoedeem patiënten.

‘Na mijn interviews met Linda.nl, Linda Magazine en Vrouw magazine spreek ik veel vrouwen met lipoedeem. Zij zien mij als een voorbeeld hoe ik met lipoedeem omga. Positieve mindset vooral. En ja, ik ken alle klachten. Het glas is bij mij meestal wel halfvol.

Ik speel al langer met het idee om iets voor ons lipoedeemdames te organiseren 😊

En het gaat nu toch echt gebeuren.

Ik kom al heel mijn leven in Renesse (Zeeland) en ik ben al vaker in een hotel geweest waar het altijd weer thuiskomen is! Vlakbij het strand. Het hotel heet de Zeeuwse Stromen. https://www.zeeuwsestromen.nl/

Ik zou workshops in de zaal kunnen organiseren zoals een presentatie van mijzelf. Manifesteren, informatie over lipoedeem door een deskundige, yoga (dan denk ik eerder aan h, dansworkshop gegeven door mijn vriend (3x Nederlands kampioen breakdance).

De overnachting is 16 op 17 september, inclusief lunch, diner, ontbijt. Alleen op een verzorgde kamer met faciliteiten of op indeling met een andere dame met lipoedeem. Op zaterdag diverse workshops. En nog veel meer, binnenkort meer informatie. 😊

Ja het is wat ver rijden als je verder in Nederland woont, maar het is zo’n mooie plek waar je tot rust gaat komen en met nieuwe energie thuiskomt.

Ik zie het al voor mij! Jij ook?’

Mocht je willen deelnemen of meer informatie willen, stuur een email naar Joyce: joycebeautyandhealth@gmail.com.

Kris Nootenboom stelt zich voor

5 juni 2023

Beste mensen, medepatiënten,

Met grote vreugde wil ik mijzelf aan jullie voorstellen. Mijn naam is Kris Nootenboom, een 43-jarige inwoner van Huizen. Ik ben zelf lipoedeem-patiënt en begrijp daarom maar al te goed de uitdagingen en de impact wat een chronische ziekte kan hebben op ons dagelijks leven.

Sinds 1 juni heb ik de eer om jullie stem te vertegenwoordigen als voorzitter van de Patiëntenraad van NLNet. Het is mijn passie om onze belangen te behartigen en ervoor te zorgen dat onze stem gehoord wordt bij het Bestuur van NLNet.Voordat ik verder ga, wil ik graag een bijzonder moment nemen om Cee Visser, de voormalige voorzitter, oprecht te bedanken voor haar onvermoeibare inzet gedurende de afgelopen vijf jaar. Cee heeft ons met uitzonderlijke toewijding geleid en haar werk heeft een blijvende impact gehad op de Patiëntenraad.

Ik ben zeer dankbaar voor de waardevolle bijdrage van Cee Visser en ik ben vastbesloten om voort te bouwen op haar fundament. Als nieuwe voorzitter voel ik me vereerd om jullie te vertegenwoordigen en ik zal er alles aan doen om de belangen te behartigen van lymf- en lipoedeempatiënten.
Ik nodig jullie uit om actief deel te nemen aan onze toekomstige inspanningen. Jullie ervaringen, inzichten en suggesties zijn van onschatbare waarde. Laten we gezamenlijk onze stem laten horen en samen streven naar verandering ten gunste van alle patiënten van NLNet.

Ik kijk met oprechte opwinding uit naar de reis die voor ons ligt, en ik voel me bevoorrecht om de nieuwe voorzitter te zijn. Samen zullen we onze stem laten klinken!

Met hartelijke groet,
Kris Nootenboom, Voorzitter van de Patiëntenraad van NLNet

Wil je meer weten over de Patiëntenraad? Lees hier meer over NLNet.

Een nieuw en uniform aanvraagformulier voor compressiehulpmiddelen

26 april 2023

Het Platform Compressiehulpmiddelenzorg – waarin alle organisaties zijn vertegenwoordigd die een rol spelen bij de keuze, levering en het gebruik van compressiehulpmiddelen – heeft naast de Module voor zorgverleners en de Handreiking voor zorgverleners en patiënten, nu een aanvraagformulier gemaakt voor compressiehulpmiddelen. Dit formulier vergemakkelijkt het aanvragen van hulpmiddelen.

Om te kunnen beoordelen of iemand in aanmerking komt voor het vergoeden van compressiehulpmiddelen is goede informatieoverdracht belangrijk. Eerder bestonden er verschillende formulieren en overeenkomsten om compressiehulpmiddelen aan te vragen. Daardoor was het niet altijd duidelijk welk formulier waarvoor gebruikt en bij wie ingediend moest worden. Het Platform Compressiehulpmiddelenzorg is er daarom nu trots op dat we, gezamenlijk en namens alle betrokken organisaties, een praktische aanvulling op de Module en Handreiking kunnen presenteren: het ‘Aanvraagformulier compressiehulpmiddelen en toebehoren’. Dit nieuwe formulier is beschikbaar voor alle zorgverleners en geschikt voor de aanvraag bij alle zorgverzekeraars.

Het aanvraagformulier is opgebouwd via verschillende hoofdlijnen. Deze opbouw geeft goed inzicht in de lichaamslocatie, uitvoering van het compressiehulpmiddel, reden van de aanvraag, de toepassing, het doel en participatieniveau van de gebruiker, stepped care en de argumentatie van de aanvraag.

Samengevat

  • Het ‘Aanvraagformulier compressiehulpmiddelen en toebehoren’ is een aanvulling op de Module Compressiehulpmiddelenzorg.
  • De oude formulieren en overeenkomsten komen daardoor te vervallen.
  • Het nieuwe formulier is compleet: door de opbouw van het formulier worden alle vragen gesteld die nodig zijn en wordt de aanvraag door zorgverleners voldoende onderbouwd. Een toelichting achteraf is niet nodig en de aanvraagprocedure neemt minder tijd in beslag.
  • De opbouw van het aanvraagformulier geeft inzicht in de principes van stepped care.

Bij het nieuwe formulier horen een leeswijzer en toelichting, met daarin een uitgebreide uitleg over (de opbouw van) het aanvraagformulier, de aanleiding en het proces. De toelichting, leeswijzer en het Aanvraagformulier compressiehulpmiddelen en toebehoren’ zijn onderdeel van de Module Compressiehulpmiddelen zelf en staan in Bijlage 12.

Het nieuwe aanvraagformulier sturen we mee als bijlage bij deze mail. Alle documenten staan ook op www.lymfoedeem.nl/module-compressiehulpmiddelenzorg. Net zoals de Module en Handreiking adviseren we het formulier op de eigen website te plaatsen en in de eigen communicatie op te nemen zodat alle zorgverleners op de hoogte zijn van de nieuwe werkwijze.

Over de Module Compressiehulpmiddelenzorg

Het doel van de Module Compressiehulpmiddelenzorg is om ervoor te zorgen dat elke cliënt over de juiste compressiehulpmiddelen kan beschikken. De module is ontwikkeld door het Platform Compressiehulpmiddelenzorg, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd die een directe rol spelen bij de keuze, levering en het gebruik van compressiehulpmiddelen: de patiëntenvereniging, zorgverleners, leveranciers en zorgverzekeraars. In 2022 maakte het Platform naast de module de handreiking bij de Module Compressiehulpmiddelenzorg. Deze handreiking ondersteunt hulpverleners in hun gesprek met cliënten. De handreiking omvat een toolbox met posters, een animatie en informatiebrochures.

Nieuw onderzoek naar lipoedeem en voeding: leren van patiënten

18 april 2023

In februari dit jaar begonnen twee studenten diëtetiek, Anne Ram en Silke van Dijk, van de Hanzehogeschool in Groningen met een onderzoek naar voeding in relatie tot lipoedeem. Patiënten staan centraal in het onderzoek. De studenten interviewen patiënten over hun leven met lipoedeem en over hun eetgedrag. Ze zoeken antwoorden op vragen als waar je tegenaan loopt als het gaat om lipoedeem en voeding, en wat zorgverleners voor je kunnen doen. Het onderzoek wordt begeleid door Bea Koet en Lise Maren Kloosterman, verbonden aan het Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde (ECL).

Lise Maren: ‘We willen van patiënten zelf weten wat zij nodig hebben. Het is een kwalitatief onderzoek: dat wil zeggen dat deelnemers aan het onderzoek gevraagd wordt naar hun ervaring en beweegreden. We willen leren van patiënten. Want er zijn, als het gaat om voeding en lipoedeem, nog veel vragen waar we geen antwoord op hebben. We willen weten wat wij als zorgverlener voor je kunnen doen als het gaat om het bevorderen en bewaren van een gezond gewicht. We missen informatie omdat er nog weinig onderzoek is gedaan. Zijn er eigenlijk problemen met eetgedrag bij mensen die lipoedeem hebben? Zijn er problemen met voeding? Ervaren patiënten problemen of denken wij als zorgverleners dat die problemen er zijn?’

Het leven met lipoedeem begrijpen.
Bea: ‘Het onderzoek moet ons handvatten geven voor het behandelen van mensen met lipoedeem. Als we bijvoorbeeld weten dat patiënten heel erg druk zijn met lijnen, dan zullen we werken aan een gezonde verhouding met eten. Het is een onderzoek voor patiënten en praktijken. We delen het resultaat graag met collega’s.’ Lise Maren: ‘Als zorgverleners en onderzoekers willen we vooral kijken naar de gevolgen voor de mensen met lipoedeem. Zodat we het begrijpen en patiënten beter kunnen helpen.

Positieve gezondheid
Bea: ‘Lipoedeem is geen nieuwe aandoening, maar er is nu wel meer aandacht voor. Fitgirls en andere instituten zeggen dat alles aan je lichaam maakbaar is. En dat is helemaal niet zo. Fatshaming is echt een probleem, bijvoorbeeld op de sociale media. Op heel jonge leeftijd worden meisjes al geïndoctrineerd door perfecte figuurtjes. Meisjes en vrouwen met lipoedeem passen niet in dat perfecte plaatje en ervaren daardoor sociale druk om af te vallen.’ Lise Maren: ‘Ook door huisartsen wordt er best wel eens te makkelijk gezegd dat je moet afvallen. Dan word je als patiënt in een verkeerd vakje gezet zonder dat er gekeken wordt waarom je bijvoorbeeld minder beweegt, misschien is pijn wel de reden om minder te bewegen.’ Bea: ‘Als je in het verleden veel hebt gelijnd, bijvoorbeeld, dan heb je later eerder kans op overgewicht. Maar ook medicijnen, stress, omgeving en slaap veroorzaken gewichtsproblemen. Het is erg lastig.’
Bea: ‘We willen naar positieve gezondheid toe: de manier waarop je als patiënt omgaat met een chronische ziekte. Wat kunnen wij dan voor je doen? We denken nu dat patiënten problemen ervaren met voeding. Maar eigenlijk is dat nog niet goed onderzocht. Dus is het een interessante vraag waarop we antwoord willen krijgen van patiënten zelf. Heb je inderdaad problemen met voeding?’

Meer weten voor de toekomst
Bea: ‘In Nij Smellinghe staat de patiënt centraal. Je bepaalt zelf ook op welke manier je behandeld wordt. En daar past dit onderzoek goed bij. Misschien krijgen we zelf wel een spiegel voorgehouden omdat we het anders moeten doen. Als dat zo is dan moet het ook gebeuren. Het onderzoek helpt ons ook bij het maken van een nieuw behandelprogramma voor mensen met lipoedeem. Patiënten komen dan eerst langs voor een intake en diagnose. Met daarna mogelijk een opname. Tijdens die opname helpen we zoveel mogelijk met zelfmanagement: hoe je als patiënt zelf leert om te gaan met de aandoening. Wat goed en wat minder goed voor je is. Over de kwaliteit van eten en hoe je werkt aan een gezonde relatie met eten.’

Onderzoeken in de toekomst
Waarover willen jullie in de toekomst nog meer weten? Lise Maren: ‘Het onderzoek naar de aandoening lipoedeem is relatief jong. Sinds het jaar 2000 groeit het aantal onderzoeken naar lipoedeem iets. Maar de meeste onderzoeken zijn van na 2015. Internationaal wordt er in studies vooral gekeken naar de oorzaak van lipoedeem en naar wat er mis gaat in het lichaam. Onze onderzoeksgroep zal kijken naar de manier waarop je lijf is samengesteld. Daarnaast willen we meer nadruk leggen op het functioneren van mensen met lipoedeem. Daar willen we verder onderzoek naar doen.’

Heb je interesse in het onderzoek van de Hanzehogeschool?
Anne en Silke zoeken nog mensen voor een online groepsgesprek. Aanmelden kan via
a.ram@st.hanze.nl.

Lise Maren Kloosterman werkt als promovendus bij het ECL en onderzoeksgroep Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool. Ze doet onderzoek naar de behandeling en diagnostiek van mensen met lipoedeem.

Bea Koet is diëtist MSc in ziekenhuis Nij Smellinghe en geeft workshops en lezingen over voeding en lipoedeem. Bea is voorzitter van het Kenniscentrum Lipoedeem Nederland (KLN), check www.voedingbijlipoedeem.nl.

Een bijzonder internationaal manifest op Wereld Lymfoedeem Dag

6 maart 2023

Vandaag, 6 maart, is het World Lymphedema Day. Een dag die alle aandacht verdient. Namens 24 internationale patiëntenorganisaties  – waaronder NLNet – werd er daarom vanmiddag een gezamenlijk manifest aan de Zweedse Minister voor Volksgezondheid, Acko Ankarberg Johansson, overhandigd.

Het manifest, met de inzichten en wensen van de organisaties voor patiënten met lymfoedeem, is het resultaat van een bijzondere internationale samenwerking. Zweden is op dit moment voorzitter van de Europese Unie en daarom is de Zweedse Minister dé aangewezen persoon om het manifest te delen binnen de EU. Tijdens de online bijeenkomst presenteerde Pernille Hendriksen het manifest en deelde Carina Mainka haar ervaring als moeder van een kind met primair lymfoedeem. Eline Hoogstra vertelde over de campagnes rond World Lymphedema Day en over het nieuwe kennisplatform https://compressionineurope.org/.

Aan het manifest werkten 24 patiëntenorganisaties mee, waaronder NLNet. Circa 250 miljoen mensen hebben wereldwijd lymfoedeem. Mensen van alle leeftijden. Lymfoedeem is een chronische aandoening en helaas wordt de aandoening regelmatig niet goed of tijdig herkend door zorgverleners. Daardoor kan het jaren duren voordat er een diagnose is en de behandeling kan beginnen. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is compressie. Zorgverleners en patiënten kunnen voor advies en tips goed terecht op het nieuwe kennisplatform.

Het manifest is in 12 talen beschikbaar. Je vindt het document hier en dit is de Engelse versie. De online bijeenkomst is opgenomen. De link naar de opname delen we binnenkort.

Nieuwe website: www.oncologiedietisten.nl

20 februari 2023

Om een goed beeld te geven van wat een oncologiediëtist voor mensen met en na kanker kan betekenen en om de vindbaarheid van de oncologiediëtist te verbeteren is, op Wereld Kanker Dag, de nieuwe website van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) www.oncologiedietisten.nl  gelanceerd.  Deze website bevat veel handige informatie en wijst mensen met en na kanker én professionals de weg bij het vinden van informatie over voeding en kanker en de oncologiediëtist.

Meerwaarde van oncologiediëtist bij kanker
Op de nieuwe website wordt de meerwaarde van de oncologiediëtist duidelijk gemaakt met ervaringsverhalen. Mensen met en na kanker zijn hiervoor geïnterviewd en vertellen over de eigen ervaringen met de oncologiediëtist en wat dit voor hen betekent heeft.

Daarnaast kun je op de nieuwe website zien of het bij bepaalde klachten nuttig is om een oncologiediëtist te raadplegen en wat een voedingsbehandeling inhoudt, naast informatie over waar je een oncologiediëtist vindt, de vergoeding van consultkosten en veel gestelde vragen over voeding en kanker.

Alle informatie is te vinden op www.oncologiedietisten.nl

Congres ‘Oedeem. Je hebt het niet alleen!’

15 december 2022

Op zaterdag 22 oktober was het zover: het NLNet Congres, met de pakkende titel ‘Oedeem. Je hebt het niet alleen!’ Zo’n 150 deelnemers vonden de weg naar De Heerlickheijd in Ermelo voor een bomvol programma. Met lezingen, zeer afwisselende workshops en een gezellige lunch en borrel.

Wat gebeurde er allemaal?

Joeri Gilissen, voorzitter van NLNet, en Gerard Mouwen, dagvoorzitter, openden het congres en gaven het woord aan Cee en haar man Luciën Visser. Cee is voorzitter van de patiëntenraad en lipoedeem-patiënt. Hun verhaal is voor veel mensen in de zaal heel herkenbaar. Luciën: “Ik ben uittrekhulp, press-propper, nachtzuster, politieagent, cateraar, aantrekhulp en als ze geen puf heeft om te koken ook chef-kok. Maar ik ben vooral haar reservebatterij. Ondanks alles doen we wat mogelijk is en blijven elkaar verrassen. Maak het niet te moeilijk voor elkaar, blijf in balans. Doordat we het sámen doen is het te dragen.”

Toen was de beurt aan Bea Koet, diëtist bij Expertisecentrum Nij Smellinghe. Zij gaf uitleg over de oorzaken van gewichtstoename en vertelde hoe je je energiebalans weer de goede kant op kunt krijgen door goed te eten. Maar wat is goed eten dan?“Bij een chronische aandoening als lymfoedeem of lipoedeem is zelfmanagement belangrijk. Want hoe kun je jouw leefstijl zo inrichten dat je het minst last van je aandoening hebt? Dik word je niet voor de lol, maar hoe kun je toch lekker(der) in je vel komen te zitten? In ieder geval door voedzaam te eten en anti-inflammatoire voedingsproducten te gebruiken. Dat is voeding die ontstekingsremmend werkt. Verder werkt bewegen ontspannend op je lichaam.”

Hanneke Hendrikse vertelde vervolgens veel over compressie. Na een korte inventarisatie in de zaal bleek dat de regie over compressie vaak niet in handen van de patiënt ligt. En dat zou wel zo moeten zijn. Hanneke werkt al jaren met vele anderen aan de Module Compressiehulpmiddelenzorg. Het doel van deze module is om cliënten te voorzien van cliëntgerichte, doeltreffende, doelmatige en transparante hulpmiddelenzorg.“Op zich wil niemand compressie dragen, toch is het nodig en zul je ook merken dat het dragen de pijn van het oedeem verlicht.”

Tegenwind

De congresochtend werd afgesloten met de première van de prachtige korte documentaire ‘Tegenwind’ die Goitzen van der Veen (zelf lymfoedeempatiënt, lees zijn aangrijpende verhaal in de vorige Lymfologica), maakte over Annika Heijnen. Annika was getalenteerd wielrenster en kreeg de diagnose lipoedeem. Annika: “Je mag zijn zoals je bent, dat is hartstikke moeilijk, dat weet ik ook. Of ik mijn lijf ooit ga accepteren? Ik denk het niet.”

Ook werden het nieuwe logo en de nieuwe website van NLNet gepresenteerd. Een website met een fris nieuw uiterlijk en mooie fotografie waaraan patiënten meewerkten. Op de website is veel ruimte voor de eigen verhalen van patiënten. Natuurlijk was er volop gelegenheid om met elkaar te praten tijdens het congres. En dat was maar goed ook! Omdat er door corona zoveel tijd overheen ging, zagen velen elkaar na jaren weer voor het eerst. Gespreksstof genoeg!

Uit de wandelgangen

“Ik heb al jaren lipoedeem, maar een huidtherapeut heeft ooit tegen me gezegd dat compressiemateriaal dragen geen zin heeft. Ik wil me vandaag toch eens oriënteren op de mogelijkheden om dat wel te gaan doen.” Haar buurvrouw merkte op dat ze al jaren compressiemateriaal draagt aan haar benen na een (achteraf onnodige) operatie na kanker. “Ik heb die kousen altijd vreselijk gevonden totdat ik een sessie EMDR heb gevolgd. En ineens kreeg ik medelijden met die kousen, die stumperds kunnen er ook niets aan doen, ze willen mij alleen maar helpen. Dat was zo’n mind changing moment: sindsdien heb ik veel minder moeite om de kousen te dragen.”

De sponsoren van het congres hadden een eigen stand in een aparte zaal. Iedereen die dat wilde kon daar informatie ophalen over de verschillende soort producten die de sponsoren aanbieden. Trouwens: het congres was niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van de sponsoren waar ze dan ook van harte voor werden bedankt door de voorzitter!

Workshops

Tijdens de workshops in het middagprogramma werd er gebokst, geluisterd en samengewerkt. Bea Koet vertelde bijvoorbeeld over een gezonde relatie met eten. En over nadenken over je eten. Zo kan het zomaar een “beetje sneu zijn voor die peer” als je eet zonder waardering voor je maaltijd. Kirsten van Duinen verzorgde een sessie over (samenwerking in) onderzoek naar familiair primair lymfoedeem. In hoeverre speelt erfelijkheid een rol? Wouter Hoelen vertelde wat je kunt doen na de diagnose secundair lymfoedeem hebt vanwege kanker. Laat lymfoedeem niet de beperkende factor zijn in je leven, er is zoveel dat je nog zelf kunt doen, maar stel haalbare doelen. Vermijd stress door het beoefenen van een hobby, yoga of mediteren. Ook de samenwerking tussen verschillende zorgverleners kwam aan bod. Annemarieke Fleming hield haar presentatie over de manier waarop je vermoeidheid te lijf kunt gaan. Uitputting bij een chronische aandoening is ziekte-overstijgend. Het voelt als een lege batterij, je hebt concentratieproblemen en voelt je onbegrepen door anderen. Om de kwaliteit van leven van mensen met oedeem te verbeteren is management van vermoeidheid van primair belang. Jonathan Kadouch, dermatoloog en voorzitter van de Expertgroep Lipoedeem, en Barbara Boots, secretaris en ervaringsdeskundige gingen onder andere in op het standpunt Zorginstituut Nederland, dat voor veel reacties zorgt. Hanneke Hendrikse en Clara Feenstra beantwoordden alle vragen die er waren op het gebied van compressiehulpmiddelen en leefstijl. En dat waren er heel wat! Vanessa Roest en Marlon van Stiphout vertelden alles over zelfmanagement, wat is dat precies en welke oefeningen kun je allemaal zelf doen.

De dag werd afgesloten met een gezellige borrel in de bar in de kelder. En toen ging iedereen moe, voldaan én met een mooie paraplu met het nieuwe logo van NLNet naar huis!

Dit verslag, en een heleboel andere artikelen staan in ons blad Lymfologica. Je ontvangt het blad 2x per jaar als je lid bent van NLNet. Word lid!

Congres 22 oktober 2022

19 oktober 2022

Op 22 oktober 2022 vindt het NLNet congres “Oedeem, je hebt het niet alleen” plaats.
Locatie is Congrescentrum Heerlickheijd van Ermelo, Staringlaan 1, 3852 LA Ermelo.
Voor mensen die met het OV komen wordt (bus)vervoer geregeld van Ermelo treinstation naar het congrescentrum.

Het programma

  • 8.45 Ontvangst met koffie en thee
  • 9.15 Opening door Gerard Mouwen, dagvoorzitter
  • 9.45 Presentatie ‘Onze reis door Lilyland’- Cee Visser, voorzitter patiëntenraad NLNet en Lucien Visser
  • 10.30 Presentatie Voeding en samen-management bij lymfoedeem en lipoedeem – Bea Koet MSc diëtist Nij Smellinghe
  • 11.45 Presentatie Compressie! Compressie? – Katinka Rutjes, compressiespecialist, Tink2go
  • 12.30 Lunch
  • 13.30-16.00 Drie rondes met keuze tussen volgen plenaire sessie of workshops. De uitnodiging om je hiervoor in te schrijven volgt, evenals de facturatie, binnen 2 weken na aanmelding via het inschrijfformulier

Workshops – 45 min

  • Lipoedeem? Stop met diëten – Bea Koet MSC dietist, ECL, Nij Smellinghe
  • Zelfmanagement, #ZelfDoen! – Drs. Vanessa Roest en Marlon van Stiphout, oncologie- en oedeemfysiotherapeut
  • Lipoedeem: alles omtrent tumescentie liposuctie, standpunt Zorginstituut Nederland en rol van de Expertgroep Lipoedeem. Dr. Jonathan Kadouch, dermatoloog ReSculpt, voorzitter expertgroep lipoedeem en Barbara Melchior-Boots, secretaris expertgroep lipoedeem, ervaringsdeskundige.
  • Secundair lymfoedeem, je hebt het niet alleen – Msc. Wouter Hoelen, oncologie- en oedeemfysiotherapeut, algemeen bestuurslid NLNet
  • Verdraaid nog an toe… wat een taboe!. Clara Feenstra huid- en oedeemtherapeut en Hanneke Hendrikse Bastiaansm, huid- en oedeemtherapeute, medical advisor bij Juzo
  • Keep moving! voor ouders en kinderen- Renske Dijkstra, kinderfysiotherapeut, ECL Nij Smellinghe en Eline Hoogstra, patiënt advocate (e-pag) VASCERN
  • Beweegactiviteit – wandelen of boksen

Speciaal programma voor kinderen in de middag

  • Versier je sleeve
  • Samen aan de slag met compressie, wie maakt de beste mummie?
  • Mogelijkheid om te zwemmen, bowlen, darts, beweegactiviteit buiten.

Plenaire sessie (middag)

  • Familiair lymfoedeem, stand van de wetenschap en praktijk. Drs. Kirsten van Duinen, Dermatoloog, ECL, Nij Smellinge
  • Vermoeidheid te lijf bij lymfoedeem enlipoedeem. Annemarieke Fleming, MA, PostMSc, Gezondheidszorgpyscholoog BIG bij cluster Pijn & Gedrag, Reade Revalidatie, Auteur van Pijn & het brein (Prometheus; 16e druk 2022) en Je vermoeidheid te lijf (Fontaine; 3e druk 2022)

Bijdrage congres voor donateurs €15, partner donateur €15, voor kinderen tot 18 jaar is het gratis, anders €90.

Supportgroep bijeenkomst Regio Flevoland

8 oktober 2022

Op 24 oktober 2022 vindt bij Charmant Care in Emmeloord de supportbijeenkomst van regio Flevoland plaats. De avond heeft als thema: Endermologie bij lip-en/of lymfoedeem – Keuze mogelijkheden TEK en compressie materiaal.

Supportgroep bijeenkomst Regio Flevoland
Op 24 oktober 2022 vindt bij Charmant Care, Urkerweg 1, 8303 BX Emmeloord de supportbijeenkomst van regio Flevoland plaats. Via de hoofdingang kunt u naar binnen. De avond heeft als thema: Endermologie bij lip-en/of lymfoedeem – Keuze mogelijkheden TEK en compressie materiaal. De locatie is gevestigd in het oude dokter Jansenziekenhuis, naast de locatie is een bushalte en voldoende gratis parkeerplaats.

Programma
Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie van Amanda van Niel & Petra Kwakman. Amanda gaat u een presentatie geven over endermologie bij lip-en/of lymfoedeem. Petra gaat een presentatie geven over de keuze mogelijkheden bij TEK en compressie materiaal.

Tijd

  • 18.30-19.00 uur: inloop en ontvangst
  • 19.00-19:05 uur: welkom door de supportgroep, informatie/presentatie over NLNet
  • 19.05-19.35 uur: Amanda presentatie endermologie bij lip-en/of lymfoedeem
  • 19.35-20.00 uur: Petra over de keuze mogelijkheden bij TEK en compressie middelen
  • 20.00-20.45 uur: Bij praten met elkaar ook demonstratie over aan en uit trek hulpmiddelen
  • 20:45 uur: afsluiting

Aanmelden
Wij hopen u te zien op 24 Oktober. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot 17 Oktober a.s. door het invullen van het aanmeldformulier op onze website 
Agenda (lymfoedeem.nl). Wanneer u geen lid bent van NLNet bent u ook van harte welkom. De bijeenkomst is voor leden gratis, voor niet-leden vragen wij een bijdrage van 7,00 euro (dit is inclusief koffie en thee). Wanneer u echter besluit op deze dag lid te worden van NLNet, is het ook voor u gratis, en ontvangt u ook nog eens het mooie boek ‘Onder de inDRUK van jou’!

Op 24 Oktober zijn we (in nood) bereikbaar op nummer 06-21511020.

NLNet Supportgroep Flevoland,
Amanda van Niel (Huid- en oedeemtherapeut)
Anja Vreeman (lipoedeempatiënt)
Bernadette van der Vlag (lipoedeempatiënt)
Ingrid Suidgeest
Kitty Veen (fysio- oedeemtherapeut)
Petra Kwakman (lipoedeempatiënt en compressiespecialist)

Sluit je aan als vrijwilliger bij NLNet! Wil jij je ook vrijwillig inzetten voor de patiëntengroep? Meld je dan aan bij NLNet. De meeste functies kosten je ongeveer 4 uur per week tijd. Maar we bespreken graag eerst met je wat je wilt en kunt doen. Voor je werk ontvang je een onkostenvergoeding aan. Wij vragen nieuwe vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.