Home  

   Compressiehulpmiddelen

Compressiehulpmiddelen

Het dragen van compressie vormt het belangrijkste onderdeel van de behandeling bij lymfoedeem en lipoedeem. Op deze pagina verzamelen we de informatie over compressiehulpmiddelen. Met een internationale website voor tips en trucs, film, handige links en ervaringsverhalen van patiënten.

Tips en trucs #compressionineurope

Op de Nederlandstalige website compressionineurope (’to put compression #underpressure’) staat veel informatie over de soorten compressiehulpmiddelen, inclusief meettips en bijvoorbeeld tips over onderhoud. De website is een initiatief van vertegenwoordigers van lymfoedeem- en lipoedeem-patiënten uit heel Europa. Tijdens een onderzoek dat zij deden bleek dat het lastig en bovendien een uitdaging is om de juiste TEK te krijgen. Deze website helpt. Daarnaast vind je er informatie over de aandoeningen zelf, aangevuld met cijfers. De website is geschikt voor alle patiënten en voor ouders van patiënten, over de hele wereld. Een paar cijfers hier alvast: 250 miljoen mensen hebben lymfoedeem. 4 tot 10% van de vrouwen heeft lipoedeem of adiposis dolorosa. 100% van de therapeuten geeft aan dat compressie een fundamenteel onderdeel is van de behandeling en de website Compressionineurope is al in 10 talen vertaald (binnenkort 11). https://compressionineurope.org/nl

De Module Compressiehulpmiddelen

Voor de Module Compressiehulpmiddelenzorg werken zorgverleners, leveranciers, zorgverzekeraars en NLNet samen om ervoor te zorgen dat zorgverleners de juiste compressiehulpmiddelen kunnen voorschrijven aan patiënten. Bij de module horen een voorlichtingsfilm en flyer voor patiënten. Bekijk de film of download de brochure. Op deze pagina staat alle andere informatie voor zorgverleners en patiënten.

 

Ervaringsverhalen

Marathon Man

Leonard van Broekhoven liep al 33 marathons, daarnaast triatlons en andere sportieve prestaties. Mét compressiehulpmiddelen: Ik heb een klasse 4 kous voor het hele linkerbeen. Dat geeft al aan dat het serieus is.  Door te bewegen doorbreek je de vicieuze cirkel waarin je ook terecht kunt komen. Door het bewegen voel ik me beter en kan ik meer. Als ik minder zou bewegen dan ben ik meer beperkt en voel ik me minder goed. En mensen zijn trots op me, bijvoorbeeld mijn arts en mijn vriendin die ik ontmoet heb bij een marathon. Die vinden het knap wat ik doe.’ Lees het verhaal van Leonard en de andere ervaringsverhalen.

Compressiehulpmiddelen